top of page
Ara

Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümüne Yönelik Tebliğde Değişiklik

Güncelleme tarihi: 11 Haz

Tarih: 10.06.2024

Sayı: 2024/85


8/6/2024 tarihli ve 32570 sayılı Resmi Gazete’de, “Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2023/5)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2024/14)” yayımlandı.



Hatırlanacağı üzere, 26.01.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" ile firmaların yurt dışı kaynaklı dövizlerinin Merkez Bankası'na satılması ve Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi teşvik edilmekteydi. Bu yolla, ticari hayatta liralaşmanın desteklenmesi amaçlanmıştı.


Bu kapsamda, firmalar yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) satarken, verdikleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen tutarın %2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabiliyordu. Ayrıca, yurda getirilen dövizin en az %40’ını TCMB’ye satmaları şartıyla kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirme ve %2 oranında döviz dönüşüm desteği alma imkanına sahipti.


Bugün yayımlanan tebliğ ile söz konusu desteklerde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin Kapsamı TCMB Tarafından Belirlenecek:

Tebliğin 1’inci maddesi, “Amaç ve kapsam” başlıklı madde aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:


Ayrıca, Tebliğin “Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 3’üncü maddesindeki “Yurt dışı kaynaklı döviz” tanımı da değiştirilmiştir:


Döviz Dönüşüm Desteği Kaldırıldı:

Tebliğin 3’üncü maddesi ile “Yurt dışı kaynaklı dövizlerin Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesinde döviz dönüşüm desteği sağlanması” başlıklı 5’inci madde yürürlükten kaldırılmıştır. Bu değişiklikle, firmaların yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerin en az %40’ını TCMB’ye satma şartı ve bu işlem sonucunda sağlanan %2 döviz dönüşüm desteği kaldırılmıştır.


Yeni Yaptırımlar:

Tebliğin 4’üncü maddesi ile “Döviz alımı yapmama taahhüdünün yerine getirilmemesi” başlıklı 6’ncı maddede değişiklik yapılarak, döviz alımı taahhüdünün ihlali durumunda uygulanacak yaptırımlar yeniden belirlenmiştir:



Yeni eklenen (5) ve (6) numaralı fıkralar:


(5) Döviz alımı yapılmaması taahhüdünü yerine getirmeyen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri ile bu Tebliğ kapsamındaki destek ödemesi talepleri, yaptırım tutarının ödendiği tarihe kadar kabul edilmez. Döviz dönüşüm desteğinden usulsüz olarak yararlanan veya Merkez Bankasına ya da bankalara gerçeğe aykırı beyanda bulunan firmalar döviz dönüşüm desteğinden yararlandırılmaz ve bu firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım talepleri 3 yıl süre ile kabul edilmez.


(6) Döviz dönüşüm desteği ödemesine aracılık eden ancak Merkez Bankasınca belirlenecek kontrol yükümlülüklerini yerine getirmeyen bankalar, bu maddenin birinci fıkrasında düzenlenen yaptırım tutarının Merkez Bankasına ödenmesinden sorumludur.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


    SİRKÜLER

Bize Ulaşın

Olcay Er Yeminli Mali Müşavirlik

ADRES
Çobançeşme Mah.  Sanayi Cad.   No:44   Blok:D Daire:111

Nish İstanbul Residence
Bahçelievler / İstanbul


Tel:     0212 422 89 12
Faks: 0212 422 89 13
Mail:   olcayer@olcayer.com.tr


          

Bizi Takip Edin
  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
  • YouTube Sosyal Simge
bottom of page